De volgende velden zijn niet correct: 

(?)
(?)
Zoeken

Spanning, opblaasinstructies

Er zijn een aantal methodes voor het controleren van de bandenspanning en het opblazen van de banden: naar een professional gaan, de opblaasapparatuur gebruiken die in sommige benzine/wasstations ter beschikking worden gesteld of zelf een compressor en een opblaaspistool aanschaffen.

De meeste bandenschade wordt veroorzaakt door een slecht spanningsbeheer. Autoconstructeurs raden een bepaalde spanning aan voor elk model, voor een betere wegligging en optimale veiligheid.

Jump start-compressor

Polyvalent 4 in 1, compressor,  starter, neonverlichting
Aansluiten op sigarettenaansteker 12V, oplader op netspanning 220V
en manometer voor de luchtdruk.

Compresseur Jump start

1 - Waar kunt u de informatie over de bandenspanning vinden

De aanbevolen spanning is voor elk model verschillend. Deze wordt vaak aangegeven in de gebruikshandleiding van de auto, op de zijkant van het portier of in het benzinedeksel. De spanning wordt aangegeven in de vorm van twee cijfers, in bar, en is vaak rond 2. Het eerste cijfer komt overeen de druk van de voorbanden, het tweede met de druk in de achterbanden.

Als u de aanduiding van de constructeur niet kunt vinden, kunt u deze op vele websites opzoeken door het merk en model van uw auto in te voeren.

De bandenspanning varieert met de belading van de auto. Het wordt aanbevolen om bij een beladen auto 0,2 bar aan de bandenspanning toe te voegen.

Information sur la pression des pneus

2 - Hoe moet u de spanning meten?

Vergeet niet dat de bandenspanning altijd koud gemeten moet worden, omdat de spanning tijdens het rijden stijgt. Zorg er altijd voor dat beide voorbanden dezelfde spanning hebben, net als beide achterbanden. Alleen een verschil tussen voor en achter is toegestaan.
Vergeet niet om de ventieldoppen goed te sluiten omdat deze het ventiel beschermen tegen vuil en stof. Zo voorkomt u lekken.

3 - Wanneer moet u de bandenspanning controleren?

U moet de bandenspanning regelmatig (laten) controleren, op strategische momenten. Voor een lange rit is een controle bijvoorbeeld onmisbaar, om het gevaar voor een lekke band of slijtage te beperken. Bij dagelijks gebruik moet de bandenspanning om de twee weken gecontroleerd worden. Voor minder regelmatig gebruik raden wij aan om de bandenspanning elke maand te controleren, en niet te vergeten dat de spanning koud gecontroleerd moet worden.

4 - Spanning zomer/winterbanden

U moet ook rekening houden met de seizoen als u de bandenspanning controleert. De buitentemperatuur is van invloed op de druk in de banden. Het wordt dan ook aanbevolen om 0,2 bar druk toe te voegen als u in de winter rijdt.

U moet de bandenspanning van een auto regelmatig controleren. Te zachte banden kunnen de veiligheid van uw auto in gevaar brengen door een slechte wegligging of minder doeltreffend remmen. Het is bewezen dat een te zachte band de levensduur ervan met niet minder dan 20% vermindert voor 0,5 bar ontbrekende spanning. Het brandstofverbruik zal ook hoger zijn met zachte banden.
En omdat een zachte band zwaarder wordt belast, loopt u het gevaar dat deze op hoge snelheid klapt.